Kepsens historia

billyandthekids.se featured 0003 Layer 6 - Kepsens historia

Keps är ett plagg de flesta någon gång burit eller åtminstone känner till.

Kepsens ursprung

Troligen är dess ursprung Storbritannien där man använt keps sedan åtminstone 1800-talet. Det finns olika typer av kepsar och vanligast idag, främst bland unga människor, är basebollkepsen. Namnet keps kommer från engelskans ”caps” men i det engelska språket är begreppet vidare än i svenskan. En svensk keps har en hård skärm men det behöver inte en engelsk ”cap” ha.

billyandthekids.se 500x300 0007 Layer 3 - Kepsens historia

Basebollkepsen

Denna modell av keps har en hård skärm som är lite lätt böjd vid sidorna så att den följer huvudets form. Varje amerikanskt basebollag har en egen keps med lagets initialer tryckt mitt fram på kepsen. Idag finns även andra kepsar utan basebollagens bokstäver men som är exakt samma modell som den traditionella basebollkepsen. Den har funnits i ca 60 år och verkar vara här för att stanna.

billyandthekids.se 500x300 0005 Layer 5 - Kepsens historia

Gubbkepsen

Lite skämtsamt kallar man en mjukare keps för ”gubbkeps”. Ofta är de tillverkade i ett tweedmaterial men finns även i ylle eller bomull, gärna i beige, grått, brunt, skotskrutigt, randigt osv. På engelska kallas dessa för ”flat cap” eller ”golf cap”.
I princip är det nästan bara medelålders män som använder denna typ av keps och mer i vissa kretsar än andra. Tex inom golfbranschen är det mycket vanligt även om basebollmodellen kan förekomma också. Under 2000-talet har modellen blivit ohyggligt populär igen och intresset är stort både i modebranschen och bland folk på gatan.

billyandthekids.se 500x300 0006 Layer 4 - Kepsens historia

Varför huvudbonad

Förr använde vuxna män och kvinnor någon form av huvudbonad utomhus men detta bruk avtog alltmer efter andra världskriget och idag gör alla som de vill. Bruket av en huvudbonad går långt tillbaka i tid då man ansåg att gifta kvinnor borde dölja sitt hår på olika vis (sjalett, slöja etc) och att man inte var ”ordentlig klädd” om man inte bar hatt. Detta utvattnades till att mer och mer handla om mode, inte moral.
Det som är mycket annorlunda idag är att inte så många använder hattar utomhus, utom kanske just kepsar, men att man inte tar av sig kepsen inomhus heller, åtminstone inte de yngre bärarna.